background

Ontdek Machelen per fiets!
Wist u dat je ook bij ons terecht kan om fietsen te huren?
Wenst u meer info? Contacteer ons op 09/386.41.24

Image

Centraal gelegen aan de "Gouden Rivier"

De Afspanning dateert uit de 17de eeuw. Het huis ligt centraal in de dorpskern van Machelen aan de leie, deelgemeente van Zulte. Omdat het dorpscentrum en de kerk een eindje van de E17 en van de Kortrijkse Steenweg liggen, is veel van het dorpskarakter bewaard gebleven.

Traditioneel is de Leie bekend voor het vlas en de vlasverwerking. Het water van de Leie is arm aan kalk en ijzer en daardoor bijzonder geschikt voor het roten van vlas. De rivier dankt er haar bijnaam aan: ‘de Gouden rivier’ omdat het roten het water verkleurde. In 1943 werd de vlasindustrie in het Leie-stroomgebied volledig verboden omdat de milieulast te hoog was.

Image

Roger Raveel

De Leie (Frans: la Lys) is een rivier die in Frankrijk nabij Lisbourg ontspringt en in Gent in de Schelde uitmondt. De rivier is 202 km lang en stroomt 109 km in België. Ten westen van Kortrijk vormt de rivier over 24 km de Belgisch-Franse grens.

Naast onze gezellige brasserie ligt het Roger Raveelmuseum, gebouwd in 1999 en geheel gewijd aan de kunstenaar die dan ook de bekendste inwoner is van ons dorp. Naast de werken van Raveel zijn er ook gelegenheidstentoonstellingen. De Raveelroute is een wandelroute die je kan beginnen en eindigen aan de Afspanning.

Image

Militaire begraafplaats

Op wandelafstand van de Afspanning ligt de Franse nationale militaire begraafplaats. De begraafplaats is zeker het bezoeken waard. Tijdens WO I sneuvelden in de gevechten aan de Leie ongeveer 600 soldaten. Zij werden met 700 elders gesneuvelden hier in Machelen samengebracht. Een groot deel van hen werd gerepatrieerd. Na de bevrijding van Roeselaere op 14 oktober 1918 kregen de resterende gesneuvelden hier in Machelen op het militaire kerkhof een laatste rustplaats

Beleef Machelen-aan-de-Leie

background

Contacteer ons in verband met je volgende etentje

Kom gerust eens proeven van de sfeer in Machelen of geef ons een seintje.
We koppelen zo snel mogelijk naar je terug.

Contacteer ons